lördag 21 april 2007

SFS-dagbok, dag 2½

Segt som det var att stiga upp i tid för att ta sig till delegationsmötet 08.30 så var det än segare att cykla den 20 minuter långa turen i hård pålandsvind. Vad gör man inte för demokratin. När vi dessutom lyckades förhindra kårpiska i frågan om positiv särbehandling (vilket sen ledde till att motionen om gynnande av underrepresenterat kön inte gick igenom i fullmäktige) kändes det nästan värt det. Men bara nästan, såklart.

Förmiddagen ägnades åt stadgediskussion i FUM. Halvera presenterade självklart vårt förslag om att ersätta studentkårslobbyn med en renodlad studentförening - det enda hederliga och rätta, enligt oss. Tyvärr stöddes motionen endast av halverabrigaden och delar av Kalmars studentkårs delegation (som var höger förra året och är det i år också, tycks det som, trots att det är helt nya delegater).

Lunchen bestod av kränkt djur, denna gång fet rimmad lax. Mmm, gratis är fortfarande gott. Under förmiddagen hann brandlarmet gå igång tre gånger - självklart inte på grund av brand, utan på grund av att kongresshallen är för nybyggd för att förstå att det inte brann. Ingen tog det på större allvar, särskilt inte personalen, som ställde fram mer bullar samtidigt som utrymningen pågick.

Under delar av dagen pågick parallellt med förhandlingarna de s.k. "åsiktstorgen", en orgie i flumpedagogik. Halverarepresentanter deltog på torget om verksamhetsplan och det "kreativa" torget (som inte verkar ha utmynnat i något kreativt, eller något annat för den delen heller). Ett annat inlånat element från hippiemiljöpartismen är "SFS-applåderna", där folk viftar med händerna i luften istället för att applådera vid visad uppskattning. Det måste se ohyggligt roligt ut för den oinsatte.

(För övrigt: för att vara en organisation som menar sig vidhålla att etnisk mångfald och pluralism är viktigt så är SFS-FUM oerhört vitt. Vitt, vitt, vitt, och oerhört medelklassigt. Ett exempel: vid ett av de få namnen under röstjusteringen som inte var helsvenskt - utan vietnamesiskt i detta fall - sa SFS-ordföranden namnet med viss tvekan, följt av "Så kan man väl inte heta...? Jag trodde att det stod... jag ska inte säga vad jag trodde att det stod. Jag trodde att det var ett skrivfel.")

Den sega eftermiddagen ägnades åt mycket spelande av DX Ball på de omnipresenta laptopsen och lamenterande över bristen på kaffe. Efter en del allmänt dödande av dötid tog halverabrigaden sig ut i "staden" (vi har totalt sett kanske åtta personer annat än SFS-delegater och turister i Visby under vistelsen hittills) för att inta mat och annat som kan komma vår väg. Flanerandet slutade på Ali's, en multifunktionsrörelse strax utanför Österport, där öl&pizza intogs. På den lokala studentkåren Rindi (som var förvånansvärt tom; uppskattar inte studenterna här sin fina kårbar?) intogs vuxensaft under inte helt PK diskussioner. (Go Pink!)

Kvällen avslutades hemma med dryck ur låda och moralfilosofidiskussioner, till alla närvarandes (eller iallafall fil studs) stora lycka.

Några bilder (tagna av Uppsala-delegationens Klas-Herman) från tilldragelserna på Gotland kan beskådas här.

Vi vill här även fastslå att halvera.nu stödjer kampen mot fattigdomen i Afrika.

Mer flams imorgon!

Halverabrigaden
www.halvera.nu

2 kommentarer:

Kimmen sa...

Trevligt att läsa att Kalmar Studentkår fortfarande står upp för sina åsikter och idéer och inte likt andra kårer säljer ut sina idéer i maktspelet som för många känns roligare än resultatet. SFS är demokrati när det är som bäst...

Kim Hortlund
Ordförande emeritus Kalmar
SFS FUM 2004,2005,2006

halvera.nu sa...

Ja, Kalmar är en ljusglimt i mörkret. =)